TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE Truskawki są drinku z ulubionych owoców Polaków.
TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE
Nie wyłącznie świetnie smakują, lecz dodatkowo pamiętają korzystny nacisk na bliskie zdrowie. Niektóre z pomocy jakie stosuje jedzenie truskawek:
odkwaszają organizm,
zmniejszają zagrożenie chorób serca,
są robienie odchudzające,
chronią przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.
Niestety produkty te potrafią być wyjątkowo szkodliwe.
Substancje zdrowe i kaloryczność truskawek
Truskawki to wyjątkowe źródło witaminy C (silniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek znajduje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy i witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A i E oraz szereg składników mineralnych, w ostatnim fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (płaci za dobre działanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz rozwija pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o wartościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają wielki czerwony kolor).
Truskawki więc w 90% woda, oprócz której produkty zawierają sporo błonnika, cukrów oraz białka. Stanowią znacznie mało kalorii – 100 g ilość to ok. 30–35 kcal.
Właściwości lecznicze truskawek
Regulują poziom cukru we krwi
Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we krwi. Cechę ta dotyczy z ochronnego działania produktów na kształt krążenia. Truskawki aktywizują białka, chroniące nie ale przed chorobami układu krążenia, lecz też zmianami poziomu cukru we natur.
2. Chronią przed rakiem
Owoce zawierają kwas elagowy, który zamierza życie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system immunologiczny oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a i powoduje obumieranie już powstałych.
3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału
Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na stałym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa dodatkowo na wzrost wartości antyoksydantów we krwi, tym tymże wzmacnia system immunologiczny. Elementy te obniżają ryzyko miażdżycy, zawału a nowych chorób układu krążenia, chronią przed wadami serca.
4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii
Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie wpływają na istnienie i pracę nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Mają właściwości odkażające i bakteriobójcze co wpływa, że oczyszczają swój organizm z toksycznych związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i zarządza procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z reszt pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i przyspieszając przemianę materii.
5. Liście truskawek odkażają rany
Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.
6. Pielęgnują naszą skórę
Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno używany stanowi w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale także trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.
7. Wybielają zęby
Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki temu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają zakładaniu się kamienia nazębnego.
8. Wpływają korzystnie na przyswajanie żelaza
Zawartość żelaza (100 g zawiera ok. 0,7 mg ), i długiej części witaminy C, ułatwia branie tego pierwiastka. Dlatego zajmuje się wegetarianom także kobietom, jedzącym mało mięsa już po spożyciu dużych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to istotne, ponieważ przyswajalność żelaza z artykułów roślinnych wynosi jedynie kilka procent).
9. Działają ochronnie na złe promienie UV
Naukowcy wykazali, że ekstrakt z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których wykonywać może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że pewno obecne stanowić zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
10. Spowalniają proces starzenia się mózgu
Polifenole przebiegające w truskawkach działając przeciwzapalnie, chronią przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwagi i wdrażania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środka, co stanowi ogromnie obowiązujące w użyciu odpowiedniej sprawności intelektualnej.
NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ OPIEKĘ I OSTROŻNOŚĆ:
Truskawki mogą mieć nawozy, pestycydy
Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia że żyć niebezpieczne. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) nagromadzone w truskawkach mogą dodawać się do powstawania reakcji alergicznych i wywoływać bóle głowy. Ważne jest, by zwracać uwagę na pochodzenie owoców, odradza się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.
Truskawki mogą prowadzić uczulenia.
Niektórzy mogą posiadać alergię na truskawki: objawami najczęściej jest pokrzywka, niekiedy prowadzi jej biegunka. Nie radzi się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze powodu na maksymalną ich zawartość w produktach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna twarzy i kończyn. Drobne pestki produktów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie oddaje się ich życia kobietom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).
Truskawki są łatwo łatwe i bardzo powszechne w własnym świata, sezon porusza się pod koniec maja także trzyma przez cały czerwiec. Można się nimi zajadać bez końca, albo użyć w kuchni na niezliczone sposoby do deserów, wypieków, koktajli, soków czy artykułów do domowej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.
zobacz również wolnoobrotowa